Zmiana-stanowisko-01

Oświadczenie ws. przedłużenia aresztu dla MATEUSZA PISKORSKIEGO o kolejne trzy miesiące.

Zarząd Krajowy ZMIANY stanowczo protestuje przeciwko bezpodstawnemu przetrzymywaniu w areszcie Przewodniczacego ZMIANY, Mateusza Piskorskiego oraz zapowiada walkę o jego uwolnienie wszelkimi dostępnymi środkami.

W dniu dzisiejszym sąd, na wniosek prokurator Anny Karlińskiej z Mazowieckiego Wydziału ds. Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji, przedłużył o kolejne trzy miesiące areszt dla naszego lidera, dr. Mateusza Piskorskiego. Prokurator Karlińska to osoba awansowana na swoje stanowisko przez obecnego Ministra Sprawiedliwości, Zbigniewa Ziobrę w kwietniu 2016 roku, a więc na miesiąc przed pojmaniem Mateusza Piskorskiego przez napastników z ABW co ewidentnie wskazuje na polityczny motyw całej sprawy.

W dalszym ciągu akta są utajnione, a więc nikt nie zna szczegółów sprawy. Jest to kolejny przykład, kiedy osoba publicznie oskarżona nie ma prawa do adekwatnej obrony. Decyzję o przedłużeniu aresztu traktujemy jako kolejny przejaw bezprawia w III/IV Rzeczpospolitej i próbę uderzenia w nas jako środowisko społeczne.

Jednocześnie Zarząd Krajowy ZMIANY wzywa wszystkich aktywistów i sympatyków do wytężonej pracy na rzecz uwolnienia Przewodniczącego poprzez udział w akcjach informacyjnych i społecznych.

Walka trwa!

/-/ Zarząd Krajowy ZMIANY